Skygge Uddannelse

Skygge Uddannelse
Skygge Uddannelse

Hvad er skyggearbejde:

 • At arbejde med dine skyggesider er derfor en central del af personlig udvikling.
 • Målet med skyggeuddannelsen er at komme i kontakt med alle dine psykiske ressourcer ved at kaste bevidsthed på de sider af dig selv som du normalt ikke bruger eller er bange for.
 • Målet med skyggeuddannelsen er INDIVIDUATION. Gennem individuationsprocessen bliver man løbende bevidst om flere og flere lag af en selv. Vi når derved ind til kernen af os selv og nærmer os det sted hvor vi bliver herre i eget liv. Vi indtager positionen som vores egen konge for at bruge et mytologisk billede på individuationsprocessen.

Følelsesmæssige skygger:

Vi er som mennesker i bedre kontakt med nogen følelser frem for andre. Vi arbejder derfor med at undersøge hvordan forskellige følelser fungere i vores eget liv. Forskellige mennesker har således forskellige følelsesmæssige skygger. Nedenfor er beskrevet hvordan De følelsesmæssige skyggesider kan blive undertrykt:

 • Glæde: Ofte er vi bange for at være i kontakt med vores glæde, vores spontanitet, vores umiddelbarhed. At gøre det der virkelig gør os glade. Vi har lært at holde vores glæde tilbage og undertrykke det som vores hjerte dybest set kalder på.
 • Vrede: Vi er bange for at sætte grænser, sige fra, kalde en spade for en spade. Være sure, sige nej til noget vi ikke har lyst til at være en del af. At kende sin vrede er måske den største gave man kan give sig selv fordi man her også lære at prioritere sig selv, sine drømme og lære at elske sig selv. At kende sin vrede og sætte oprigtige grænser i forhold til omgivelserne er ofte forudsætningen for at kunne mærke oprigtig glæde og kunne give af sig selv fra et autentisk sted i sit hjerte.
 • Tristhed: Hvad gør os triste, hvor mærker vi sorg? Hvor er vi blevet skuffede, afvist? Hvor er vores grænser blevet overtrådt? At kende sin sorg er også vigtigt. At få hulket igennem og mærke de situationer hvor man er blevet såret af sin mor eller far er virkelig vigtigt. Mange gange spiller vi skuespil for vores omgivelser fordi vi helst skal være ovenpå og vise et glansbillede af os selv og nedenunder lurer en depression, håbløshed og en længsel efter at give op. Dette ønske efter at give op er i virkeligheden en længsel efter at komme tilbage til vores moders trygge favn, et sted hvor vi ikke skal præstere eller være noget specielt for nogen. Vi skal bare være os selv, dette er gaven ved at kende og acceptere sin tristhed.
 • Frygt/Angst: Hvad er vi bange for? Hvad er vores værste frygt? Tør vi gå ind i den? Tør vi se den i øjnene? Hvordan kan vi åbne op for de traumer og sår som er blevet påført os gennem livet? Dette er alt det vi er bange for. At møde vores angst er måske en af de aller stærkeste og mest forløsende følelsesmæssige arbejder vi kan gøre.
 • Kærlighed: At åbne op for kærligheden handler om at turde følge sit hjerte hvilket kan være angst provokerende, fordi det også er der vi kan blive mest såret. At arbejdet med hjertet er kærlighedens vej. At udtrykke vores kærlighed, betyder også at vi kan få vores hjerte knækket. At stå i åbenheden, sårbarheden og være modige nok til at møde virkeligheden som den er, er den dybeste form for kærlighed, og forudsætter at vi har arbejdet dybt med alle de andre følelser. Når vi arbejder med kærligheden åbner det samtidig op for alle de opover nævnte følelser. Kærligheden er nemlig en inkluderende følelse og først når vi kan rumme alle følelser i os selv og i andre kan kærligheden få lov til at blomstre.

Arketyperne:

I skyggeuddannelsen vil vi arbejde med forskellige arketyper i os selv:

 • Erobreren/Krigeren

Dette aspekt er den del af os som tør kæmpe for det vi har kært, for vores værdier, for vores familie eller for det der er større end os selv.

 • Kongen/Lovgiveren

Kongen er den del af os som tager ansvar for vores liv og vores familie. Som ikke er bange for at definere sin magt og sætte rammerne for sit liv. Dette er den sandt individuerede sjæl som er blevet herre i eget liv.

 • Elskeren/forføreren

Elskeren er den del af os som har åbnet vores hjerter for kærligheden. Tør give os hen til det vi elsker og overgive os i tillid til dem vi holder af.

 • Mystikeren/esoterikeren

Mystikeren har en åbenhed over for det som er større end os selv, for det som vi ikke kan forklare, kald det Gud, Nirvana, Lyset, Universet, Kosmos, Allah eller Altet.

At indtage tronen:

Skyggeuddannelsen slutter af med at tage vores trone tilbage. Tage magten og kraften tilbage til os selv. Gennem arbejdet med alle vores skyggesider er dette sidste skridt kronen på værket hvor du finder ind til det sted hvor styrken sidder, den sande vilje og kraft. Denne proces er virkelig transformerende og kan give en fornyet sans for retning, mening og kærlighed i dit liv.