Kropsscanning – Den daglige medicin

Den vidunderlige kropsscanning

I mindfulness er en af de første øvelser man lærer den tilsyneladende simple kropsscanning.

I Kropsscanningen lærer man at trække vejret gennem hver enkelt kropsdel på skift samtidig med, at den fokuserede opmærksomhed følger åndedrættet gennem de forskellige kropsdele. Dette fortsætter ind til man har ”scannet” hele sin krop igennem med opmærksomheden og åndedrættet.

Øvelsen kan i begyndelsen forekomme meningsløs og ubetydelig. Hvad skal dette dog gøre godt for? Hvorfor spilde 20 minutter af mit travle liv på at lave en kropsscanning hver dag?

Men hvis du dedikerer dig til kropsscanningen viser forskningen, at den har mirakuløse effekter på krop og sjæl – samt på nedsættelse og forebyggelse af stress, angst og depression.

At se kropsscanning som din daglige medicin

Hvis du nu betragter kropsscanningen som den pille der kan forebygge stress, angst og depression i det daglige og yderligere give dig øget livsglæde, overskud i hverdagen, mere effektivitet og indre ro så ville du sikkert tage denne pille hver eneste dag uden at blinke.

Problemet for mange er, at det ikke er en pille man skal tage sammen med morgenjuicen, nej man skal indtage den liggende på et gulv i rolige omgivelser uden afbrydelser i  15 til 30 minutter hver eneste dag. Og dette er for mange en barriere der gør, at det ikke bliver prioriteret. Et andet problem er, at virkningen først begynder at indtræffe efter et par ugers regelmæssig og dedikeret kropsscanning, nogen gange lidt mindre nogen gang mere.

Dybderne i kropsscanning

Hvis man nu virkelig forstod de positive langtidsvirkninger ved en kropsscanning, så ville du helt sikkert gøre det hver eneste dag. Derfor vil jeg nedenfor beskrive 4 af de positive bivirkninger der er ved en daglig praksis:

  1. Det første man lærer i en kropsscanning er, at acceptere dig selv som du er – alt hvad du rummer er fantastisk. Din krop, dine følelser og dine tanker er ikke forkerte. Du lærer gradvist ikke at dømme det der opstår i dit bevidsthedsfelt. Du lærer, at du ikke skal få dine tanker til at forsvinde, du skal simpelthen blot observere dem med dit nærvær/din opmærksomhed/din bevidsthed/dit fokus som i denne sammenhæng  er synonymer for hinanden. Jo dybere du kommer i kropsscanningen jo mere vil du opleve som et faktum, at du ER fantastisk, at HELE dig er perfekt. Derfor er kropsscanningen en fantastisk pille til at øge dit selvværd. Og samtidig forebygger den psykisk sårbarhed fordi du har noget med dig som du altid kan hive op af hatten som minder dig om, at alt er ok og du er ok, selvom den automatiske indre kritiker prøver at bilde dig noget andet ind.
  1. En anden effekt af kropsscanningen er, at du ikke reagerer så kraftigt på ydre stimuli. Du bliver bedre til at mærke dine omgivelser uden at reagere med stress, bekymring eller angst. Din indre opmærksomhed reagerer ikke automatisk og negativt på følelser af ked-af-det-hed, vrede, tristhed, stress, uro etc. Jo dybere og mere intim kontakt du får til din krop og dine indre fornemmelser jo mere vil du blive i stand til at reagere bevidst, opmærksomt og fokuseret på dine indre fornemmelser. Dette giver dig et valg til at handle på en måde som er god for dig selv og ikke ud af en automatisk frygt, vrede eller selvhad.
  1. Fordi du lærer at skifte din opmærksomhed skarpt mellem forskellige dele af din krop, og træne dybden af din opmærksomhed, så vil du med tiden opøve et langt bedre nærvær, en skarpere skelneevne, en bedre koncentration og være mere fokuseret på de opgaver du udfører.
  1. Du vil kunne bruge alle disse redskaber i din hverdag. Mindfulness kropsscanning er nemlig så fantastisk et redskab, at du også kan bruge den på arbejdet, i bilen, i køen i supermarkedet, når du snakker med din partner. Du kan bruge den i alle livets praktiske gøremål og derfor er det et jordnært og praktisk redskab du kan tage med dig overalt. Tænk hvis du kunne have en pille du kunne tage hver gang du blev nervøs, stresset eller angst og så uden bivirkninger og uden at blive dømt? Kropsscanning er sådan en pille, du kan tage med dig over alt.

Kom godt i gang

Jo oftere du bruger kropsscanningen i hverdagslivet og i en daglig praksis derhjemme jo mere vil du komme tilbage til dig selv, jo dybere lag af din bevidsthed vil blive åbenbaret. Derfor kan jeg kun opfordre dig til at finde en guidet kropsscanning som du holder af. Købe en kropsscannings cd, downloade en kropsscannings App eller finde en på You Tube som du kan lide. Brug den dagligt. Find et sted derhjemme hvor du føler dig godt tilpas og prioriter mindst 20 minutter hver dag på en kropsscanning. Det er godt én gang om ugen at forsøge, at lave en lidt længere kropsscanning på 30 til 45 minutter. Og hellere lave en kropsscanning på 5 eller 10 minutter end slet ikke at lave en kropsscanning.

Når kropsscanning er blevet en del af din dagligdag vil du gradvist kunne bruge det i dine daglige aktiviteter. Når du står i badet, når du spiser morgenmad, kører i bil, når du snakker med en kunde eller klient. Der er ingen grænser for anvendeligheden. Men jeg kan kun anbefale at forsøge denne medicin i mindst 2 måneder i træk eller 8 uger og så fortæl mig om det ikke har en effekt? Jeg vil garantere dig, at det vil have en overraskende positiv effekt hvis du husker at tage din medicin hver eneste dag.

Bonus info:

Din bevidsthed er ikke dine tanker, ikke dine følelser, ikke din krop. Din bevidsthed er det lag i dig selv som er bevidst om disse tre lag af din personlighed. I den kognitive psykologi kaldes det: META-kognition. I den transpersonlige psykologi kaldes det for SELVET, Eckhardt Tolle kalder det Nuet’s kraft, den spirituelle verden kalder det for sjælen. Kristendommen kalder det UBETINGET KÆRLIGHED. Buddhismen kalder det VISDOM. Men uanset hvad er dette lag, det eneste sted hvorfra vi i sandhed kan helbrede os selv, fordi denne dimension er SINDETS NATUR – vores sande selv. Når vi skaber en relation til dette lag i os selv vil vi opleve en indre frihed og et sted hvorfra vi er urørlige, hvor vi ikke kan såres, hvor vi er i sikre hænder. Dette er vores trygge havn hvorfra vi kan møde alle verdens udfordringer uden at blive slået omkuld.

Held og lykke.