Red Jeres Parforhold med Ærlighed

Ærlighed – Tryghed og Frihed

Parforhold er måske en af livets største prøvelser – der hvor vi bliver testet aller mest af livet. Når et menneske kommer så tæt på os, som en partner gør, når man bor sammen, og sandsynligvis deler økonomi, bolig, ferier, rengøring, madlavning, karriereplaner, sex, intime fantasier og måske også børn med hinanden, så er det umuligt at skjule sine mørke sider, sine dårlige vaner, sine svage sider. Med tiden vil alt blive afsløret som  russiske babushka-dukker der ligger gemt under overfladen. Og jo flere lag der bliver skrællet af og jo mere sandheden kommer frem jo mere kommer vores tolerance, rummelighed, accept, kærlighed og respekt på prøve. Hvad gør vi når de mørke sider viser sit grimme ansigt i vores partner? Når partneren begynder at skælle ud og blive vred. Når den ene part bliver lidt for doven og ligeglad med sig selv. Hvis en af parterne ikke lever op til sine drømme og forventninger på karrierestigen. Hvis man oplever at interesser og hobbier trækker i forskellige retninger. Når man er uenig i opdragelsen af sine børn. Når den ene part er lidt for jaloux eller besidderisk. Når den anden part har lidt for meget frihedstrang eller aldrig er hjemme.  Når den ene part ikke begærer mig som i starten. Når udseendet begynder at blive mindre attraktivt. Hvordan forholder vi os som par til disse forandringer? Hvad gør vi når frihedstrangen melder sig, når lysterne begynder at spejde omkring uden for parforholdet? Når det man ikke er tilfreds med i sin partner kører som en mølle kværn i hovedet… hvad gør man så?

Tryghed

Ofte ser man i parforhold, at det er kvinden der kan blive irriteret, frustreret, brokke sig over små ting. Men i bund og grund handler det om at hun ikke føler sig elsket nok, ikke værdsat nok, ikke mærker at manden virkeligt ønsker hende fysisk og psykisk, eller tager hende ud og forkæler hende. Hvis manden ikke kan give hende denne følelse af tryghed og nogen gange omvendt, at kvinden ikke kan give manden denne tryghed, så kan man godt skyde en hvid pil efter friheden. Først må det basale behov for sikkerhed, kærlighed og opmærksomhed være opfyldt. Og ind til da vil kvinden prøve mandens kærlighed og hun vil blive ved med at kæmpe og brokke sig og lave små scener. Når mandens behov for tryghed ikke bliver opfyldt vil han enten trække sig og give slip på kvinden eller også vil han forsøge at kontrollere kvinden.

Problemet er ofte, at den der gerne vil have frihed ikke er god nok til at give tryghed og sikkerhed til sin partner. Hvis partneren er usikker på sig selv og på om han eller hun er god nok, vil partneren ikke bryde sig om alt for meget frihed. Hvis dette ikke bliver italesat så vil det ligeledes ende i frustrationer og skænderier over små ubetydelige ting. Hvis Jeres parforhold er fyldt af mange små uoverensstemmelser så er det fordi de basale behov for kærlighed, opmærksomhed og intimitet ikke er opfyldt. For uden tryghed ingen frihed. Denne tryghed skal man selvfølgelig først og fremmest finde i sig selv. Man skal føle sig god nok og elsket nok til at kunne give sin partner fri til at gøre som han eller hun ønsker. Men uanset hvor meget selvværd vi har, er det vigtigt at få talt om sine behov og styrket hinandens behov for kærlighed, omsorg og tryghed.

Frihed

Der er to ting der kan ødelægge et parforhold, den ene ting er som omtalt hvis et par ikke formår at give hinanden tryghed som opnås ved at opfylde hinandens grundlæggende behov. Den anden ting er når man ikke er i stand til at give sin partner frihed. Ofte har den ene part et større frihedsbehov en den anden, og den anden har et større tryghedsbehov. Balancen mellem frihed og tryghed er sjældent helt lige. Allerede der opstår de første udfordringer når den første forelskelse og tiltrækning har lagt sig. Ofte er det manden der har et større behov for at komme ud, se vennerne, tage på ture alene eller bare være for sig selv. Andre gange er det kvinden der gerne vil have lidt mere luft under vingerne. Men en ting er sikkert, hvis den der gerne vil have mere frihed, ikke får det og det ikke bliver snakket om ender det med skænderier, stikkende kommentarer, små dramaer og brokkerier over stort og småt. Frihed er et basalt behov. Og hvis man føler sig for kontrolleret vil det dræbe kærligheden og lysten til at give af sig selv. Og man kan aldrig kontrollere sig til mere kærlighed, det er en selvmodsigelse og vil aldrig virke. Så derfor skal man lære at skabe plads først til trygheden og siden lære at give slip på hinanden i tillid til at partneren kan forvalte sin frihed og at partneren ikke misbruger den. Men hvad gør man så når den anden part ikke føler sig tryg ved for meget frihed? Hvordan adressere man behovet for nærvær, tid sammen, kærlighed, elskov, intimitet som modvægt til frihed og alenetid?

Ærlighed

Løsningen på denne ubalance mellem frihed og tryghed opstår i det intime rum som kan etableres når man lære at kommunikere ærligt med hinanden. At kommunikere ærligt kræver en hel del kommunikative kompetencer i forhold til at være respektfuld, åben og lyttende til sin partner. At være ærlig kan være utroligt sårbart og det er derfor vigtigt, at man her får nogen kommunikative redskaber til at lære hvordan man kan lytte ind til sin partner, ikke afbryde og lære at forstå sin partner. At skabe ærlige rum er et MUST for et parforhold hvis det skal have ben at gå på. For nogen få par bliver dette aldrig et problem og man er i stand til at snakke om alting og kommunikere sig naturligt ud af uoverensstemmelser. Men dette er snarere undtagelsen end reglen. Og problemet er, at ofte så skubber man ting ind under gulvtæppet som man ved er problematiske emner eller som man ved partneren vil reagere kraftigt på. Eller man går med tanker og fantasier og ønsker som man frygter at snakke om, fordi man fornemmer at det vil udløse en negativ respons og derfor vælger man i stedet at lyve eller finde andre venner eller veninder at snakke med det om. Eller også får man udlevet sine drømme og fantasier andre steder med andre mennesker. Ærligheden er at tage ansvaret for parforholdet tilbage igen. At stå i ærligheden på trods af uoverensstemmelser er ægte kærlighed. At rumme sin partners tanker og drømme, lytte til ideer og behov man ikke forstår er noget af det sværeste, men samtidig deri den ægte prøvelse for et parforhold består. At øve sig i at skabe rum for ærlighed og intimitet er derfor af essentiel vigtighed for at redde ethvert parforhold eller for at opgradere et parforhold til et dybere og mere tilfredsstillende forhold.

At skabe de ærlige rum

Når man skal skabe ærlige rum er det vigtigt med trygge rammer og at man tager sig god tid til hinanden. Jeg vil anbefale at man går til en imago-parterapeut for at lære hvordan man skaber et ærligt rum og lære teknikkerne til at kommunikere med hinanden på en værdig måde, men her er nogen basale retningslinjer som I kan bruge til at øve Jer med. Og det er selvfølgelig vigtigt, at man finder den form eller den metode som passer bedst til Jer.

1. SÆT GOD TID AF. Gerne 3 eller 4 timer hvor I ikke har nogen planer eller kan blive afbrudt.

2. LAV DET HYGGELIGT, måske efter middagsmaden, med et glas vin eller en kop te, levende lys og måske noget hyggeligt afdæmpet musik. Nogen foretrækker helt stilhed.

3. HAV EN TALESTOK. Her kan man bruge hvad som helst, det kan være en pind, en sten eller anden ting man let kan holde i hånden eller sidde med i skødet.

4. AFBRYD ALDRIG, den der har talestokken. Den der har talestokken har talemagten og kan til enhver tid tage ordet. Bliver dette ikke overholdt bryder det hele sammen. (kan virke lidt stift i starten, men er nødvendigt før I lærer at blive virkeligt gode lyttere).

5. RESPEKT for hinandens forskellige verdener, følelser og tanker. Når man laver et ærligheds ritual, er dette den vigtigste regel af alle. Uanset hvad der bliver sagt eller gjort, så har den med talestokken ret til sine følelser og tanker uden at skulle føle sig forkert, skyldig, bedømt, skamfuld etc.

6. BLIV PÅ EGEN BANEHALVDEL. Du vil helt sikkert blive overrasket, måske opleve at du bliver frastødt eller såret eller vred over noget af det din partner siger, men dette er DINE følelser og DINE tanker. DU har ret til DINE reaktioner, men husk at din partner også har ret til SINE følelser. Selv hvis det handler om emner som utroskab, lyster eller behov som rækker ud over Jeres parforhold, så forsøg at acceptere din partners behov og følelser. Hvis I ikke tillader hinanden denne ærlighed vil I for altid leve I en illusion om hinanden. Hellere lyt til ubehaget og kun derigennem kan sårene blive helbredt. Hvis I skal nå ind til dybere intimitet og kærlighed er det alfa omega at I lære at rumme og acceptere hinanden uanset hvad partneren mener og føler og har gjort eller tænker at gøre. LYT, LYT, LYT, for du ved at du ønsker den samme respekt og lytning fra din partner. I har begge to RET. Ingens virkelighed, følelser eller tanker er bedre end den andens.

4. SÆT JER OVER FOR HINANDEN, så i kan kigge ind i hinandens øjne, og kig hinanden i øjnene mens I taler til hinanden. Der er ikke noget mere ubehageligt end når man fortæller om sine inderste følelser og partneren så kigger den anden vej eller ser ud som om man ikke lytter.

5. VÆRDSÆTNING AF HINANDEN. Start altid med at fortælle en ting som i virkeligt værdsætter ved partneren. Det kan være hvad som helst. Personens smil eller øjne. At personen er god far eller mor. En god kysser. Er ordentlig og punktlig. Er god til sit arbejde. Er sjov. Er omsorgsfuld og kærlig. Er god til at snakke med mennesker når man går ud. Er god til at vaske op. Det kan være en lille eller stor ting, hvad som helst.

6. START FORSIGTIGT. Når I starter med at skulle vælge et emne så lad være med til at starte med at tage det aller sværeste emne op. Hvis I ikke har en terapeut med Jer, så start med et emne som ligger i den mellemste zone, ikke for svært heller ikke uden lidt udfordringer. Det skal føles lidt svært at sige før det giver mening.

7. FIND UD AF HVEM DER STARTER. Et godt emne at starte med kan være: HVAD GØR MIG TRYG? Eller: HVIS JEG HAVDE FRIHED SÅ VILLE JEG GØRE. Eller: HVILKE BEHOV KUNNE JEG GODT TÆNKE MIG AT FÅ OPFYLDT.  Men i princippet kan det være hvad som helst. Det kan være en hemmelighed man aldrig har fået sagt, noget skamfuldt man har gjort. En løgn man engang har fortalt, men aldrig røbet til nogen. En seksuel fantasi. En drøm man har, men som man aldrig har fået fortalt. Noget der irritere en ved sin partner. Noget man godt kunne tænke sit partneren gjorde noget mere af. Det kan være hvad som helst man har på hjerte og som fylder i en.

8. SPØRG IND TIL DIN PARTNER. Når partneren er færdig med at tale skal den der ikke har talestokken på arbejde med at lytte og spørge ind: Når den med talestokken siger han eller hun er færdig, så skal man inden man overtager talestokken, altid spørge: “Er det det hele?” eller: “Er der mere du gerne vil sige?“. Stil dine øre til rådighed. Hvis den med talestokken så har mere at sige skal man lytte igen ind til partneren er færdig, og så spørger man igen om “Det er det hele?“. Stil også gerne opklarende spørgsmål og vær sikker på, at du har forstået og vær sikker på, at din partner føler sig forstået og lyttet til.

9. MAN SKAL FØLE SIG RESPEKTERET, FORSTÅET OG LYTTET TIL FØR MAN GIVER TALESTOKKEN VIDERE. Nu skal man stille spørgsmålet til den med talestokken: føler du dig set? Forstået? Lyttet til? Anerkendt? Hvis man kan svare ja til disse spørgsmål bytter man roller. Hvis ikke må den med talestokken forklare sig og fortæller hvorfor han eller hun ikke føler sig set og forstået. Og således bliver man ved ind til partneren føler sig set og forstået fuldstændigt.

10. MAN BYTTER ROLLER VED AT GIVE TALESTOKKEN FRA SIG. Her kan den der har lyttet og nu får talestokken enten vælge at fortælle hvordan man selv oplever det man har lyttet til eller tage et helt andet emne op.

(man kan bytte roller så mange gange man føler der er energi på det. Men det er altid i orden efter en runde (at begge har være på) og sige, at man har brug for en pause, lidt luft eller lige at skulle fordøje det der er blevet sagt.

11. SÆT TRE ORD PÅ HVORDAN DU OPLEVER ENERGIEN MELLEM JER. Afslut med at sætter tre ord på hvordan i oplever energien mellem Jer lige nu.

12. TAK HINANDEN FOR ÆRLIGHEDEN. Det er meget vigtigt, at man efter dette ærlighedsritual takker hinanden for hinandens ærlighed. At man kigger hinanden i øjnene og siger, at selvom der var noget der var svært at høre på og forstå, så respekterer man at dette er partnerens verden og virkelighed og at man respektere og anerkender den. Dette behøver som sagt ikke betyde at man selv tænker og føler det samme eller at man selv ville have gjort det samme, men husk at I er to forskellige mennesker med to forskellige baggrunde. Jo mere I kan lære at acceptere og rumme jo mere vil kærligheden og intimiteten blomstre.

Hvis du vil vide mere om denne form for kommunikation og tænker at det er en for stor mundfuld at kaste sig ud i på egen hånd, så vil jeg anbefale at kontakte en Imago-Terapeut som i min optik er den bedste form for parterapi der findes. I kan kontakte mig på tel: 26901758  hvis du har læst denne artikel og få en prøvesession til halv pris. Eller du kan gå ind og læse mere på min hjemmeside: localhost:8000

God fornøjelse.

Marcus Myhr, parterapeut ved Sindets Natur.